Picturi

Queen3

Member
Tabloul „Impresie. Răsărit de soare” de Claude Monet redă priveliştea văzută de pictor în dimineaţa zilei de 13 noiembrie 1872.

Tabloul lui Claude Monet „Impresie. Răsărit de soare” este una dintre cele mai celebre picturi ale lumii: ea a dat numele unui întreg curent artistic, rămas în istoria artei sub numele de impresionism. Dar multă vreme specialiştii nu au putut stabili la ce dată a fost pictat tabloul, care poartă o datare vagă, iar unii au susţinut chiar că, în ciuda titlului dat de autor, ar reprezenta un asfinţit şi nu un răsărit de soare. Acum, munca „detectivistică” a unui astronom a ajutat la rezolvarea enigmei. Tabloul „Impresie. Răsărit de soare” de Claude Monet redă priveliştea văzută de pictor în dimineaţa zilei de 13 noiembrie 1872
 

Atașamente

  • Impresie, rasrit de soare.jpg
    Impresie, rasrit de soare.jpg
    125,4 KB · Vizualizări: 5

Queen3

Member

Mona Lisa (Gioconda) – Leonardo da Vinci​

  • Artist: Leonardo da Vinci
  • Creata in: 1503-1506
  • Mediu: Ulei pe lemn
  • Curent artistic: Renastere
De departe cea mai faimoasa pictura a tuturor vremurilor, Mona Lisa lui da Vinci a incitat imaginatia tuturor: privitori, colectionari, amatori, pictori, critici de arta, muzeografi. Toata lumea care priveste tabloul isi pune cele doua intrebari: Cine este Mona Lisa? De ce zambeste?

La prima intrebare s-a gasit un raspuns, Mona Lisa fiind considerata Lisa del Giocondo, sotia unui negustor din Florenta. La cea de-a doua intrebare probabil nu vom gasi raspunsul niciodata, fiind la fel de enigmatic ca fundalul, care se pierde in adancime.
 

Atașamente

  • mona-lisa.jpg
    mona-lisa.jpg
    116,2 KB · Vizualizări: 4

Dumi.

Well-Known Member
Exista si banuiala, sustinuta de realitate, cum ca acst portret este, intr-o oarecare masura si autoportret.
 

Queen3

Member

Cina cea de taină (1495-1498) de același Leonardo da Vinci​

Această lucrare celebră nu este expusă într-un muzeu, ci este pictată pe pereții bisericii Santa Maria delle Grazie din Milano. Pictată într-o epocă în care imagistica religioasă era încă o temă artistică dominantă, „Cina cea de Taină” descrie ultima dată când Isus a împărțit pâinea cu ucenicii săi înainte de răstignire. Pictura este de fapt o frescă uriașă – 4,6 metri înălțime și 8,8 metri lățime, ceea ce o face să fie măreață la propriu, dar mai ales la figurat.


Fresca a supraviețuit mai multor amenințări din timpul războaielor – trupele lui Napoleon au folosit peretele pe care a fost pictată fresca ca să exerseze trasul la țintă. Mai mult, a fost expusă câțiva ani când bombardamentele din timpul celui de-al doilea război mondial au distrus acoperișul mănăstirii Santa Maria delle Grazie din Milano. Din fericire nu a fost distrusă și poate fi admirată și astăzi.
 

Atașamente

  • cina-taina.jpg
    cina-taina.jpg
    98 KB · Vizualizări: 14

Ahdrian

Well-Known Member
Faimoasă pictură! Femeia de lângă Iisus se zice că e Maria Magdalena, care ar fi fost iubita lui și un apostol al său. Dar oficial nici o biserică creștină nu acceptă asta, îl vrea pe Iisus celibatar, cast, iubitor doar platonic, și de aceea în pictură un apostol pare că vrea să-i taie gâtul! :D Așa e iubirea bisericească, plină de ură și criminală! Deloc divină! :(
 

Rigs

Well-Known Member
Faimoasă pictură! Femeia de lângă Iisus se zice că e Maria Magdalena, care ar fi fost iubita lui și un apostol al său. Dar oficial nici o biserică creștină nu acceptă asta, îl vrea pe Iisus celibatar, cast, iubitor doar platonic, și de aceea în pictură un apostol pare că vrea să-i taie gâtul! :D Așa e iubirea bisericească, plină de ură și criminală! Deloc divină! :(
Ce ai zis mai sus e pur si simplu unul din multele rahaturi pe care SUA le scoate afara. ”Femeia” despre care ai zis este de fapt apostolul Ioan, care intradevar aduce putin a femeie dar cel mai probabil pentru ca e cel mai tanar dintre apostoli, inclusiv in Biblie se relata ca la cina au participat doar apostolii impreuna cu Iisus.
Conspiratia ca la ”cina cea de taina” era Maria Magdalena a aparut dupa o ecranizare a filmului si mai apoi dupa ce au stat cativa oameni de stiinta si au analizat pictura au ajuns la acea concluzie, lucru pe care doar Leonardo da Vinci il poate lamuri :))))
La fel cum se spune si despre Van Gogh ca a reusit sa vanda doar un singur tablou cat era in viata si picturile lui au ajuns sa fie faimoase si apreciate abia dupa moartea acestuia insa totusi din alte surse reiese ca a vandut mult mai multe tablouri.
 

Queen3

Member
„Persefona (Proserpina)” este opera maestrului britanic Dante Gabriel Rossetti, realizată în stil prerafaelit în anul 1874 și expusă la Muzeul Tate din Londra.

Persefona este zeița florilor și a lumii vegetale din mitologia greacă. Proserpina este numele latin al aceleiași zeițe prezentă în imaginarul mitologic roman. Ea dispare toamna și revine primăvara pe pământ. Toamna coboară în Hades, Ținutul întunecat al umbrelor, și vegetația dispare odată cu ea. Fructul de rodie este simbolul ei și, totodată șiretlicul pe care l-a folosit Zeul umbrelor pentru a păcăli preafrumoasa zeiță să se reîntoarcă în tărâmul întunecat în fiecare an pentru a petrece împreună cu el toamna și iarna. În tablou este reprezentată zeița florilor, un ideal prerafaelit, curent artistic care reia modelele picturale anterioare lui Rafael, redând pe pânză personaje grațioase care trăiesc într-o lume a reveriei.

Frumoasa din pictură ține în mână o rodie și expresia ei melancolică reflectă dorul pentru viața pe care trebuie să o lase în urmă. Culoarea predominantă este verdele închis, care ne duce cu gândul la Lumea umbrelor lui Hades. Tabloul este impregnat de simboluri. Iedera care apare în partea stângă reprezintă amintirile zeiței și dorința ei de a reveni în lumea pământeană. Persefona este stăpână peste simțul mirosului iar lampa pentru uleiuri aromate scoate în evidență această însușire.
 

Atașamente

  • persefona-Dante-Gabriel-Rossetti.jpg
    persefona-Dante-Gabriel-Rossetti.jpg
    95,4 KB · Vizualizări: 3
Sus