Fantana dorintelor: diamante ?

Crios339

Well-Known Member
Salut. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar nici nu stiu nivelul de studii/cunostinte matematice/statistica al fiecaruia dintre cei care si-au exprimat parerile. Prin formularea "aleator" se intelege intr-adevar intamplator. Pe de alta parte, daca nu se specifica (si eu nu am gasit nicaieri acest lucru), toate elementele din grup au in mod normal aceeasi probabilitate de aparitie: de pilda, in cazul unui zar cu 6 fete, probabilitatea sa iasa un anumit numar e de 1/6, adica cca 16.6 %, aceeasi pentru toate cele 6 valori. In aceeasi situatie ar tb sa fie si fantana dorintelor: 6 tipuri de recompense si probabilitati egale (?) de aparitie. Bineinteles, sansele de aparatie a unei recompense cresc odata cu cresterea numarului de "extrageri": fie o fantana si mai multe zile, fie mai multe fantani.
 

Popocatepetl

Well-Known Member
Șansele de apariție nu cresc odată cu creșterea numărului de extrageri. Sunt absolut aceleași la fiecare extragere. La loto 6 din 49 se bagă 49 de bile în lighean și se face o extragere, după care se mai face o extragere din restul de 48... și tot așa până se extrag 6. La primul număr extras ai șanse 1:49, la al șaselea ai șanse 1:44. Asta pentru că un număr câștigător nu poate apărea de mai multe ori și de aceea bilele extrase nu se introduc înapoi.

Aici la FoE însă nu e așa. Aici e ca la Noroc. La Noroc se extrage un singur număr din 7 cifre. Și nu este nici o restricție, numărul poate fi format din 7 cifre diferite sau identice. De aceea, după extragerea fiecărei cifre, se introduce bila la loc în grămadă. Se extrage câte o bilă de 7 ori, de fiecare dată sunt 10 bile în lighean, deci nu cresc șansele.

Când colegi fântâni, de fiecare dată când colegi șansele sunt aceleași.
Ai făcut analogia cu zarul. Dă Cu zarul de 1 milion de ori și s-ar putea să ai "ghinionul" să dai 1 (sau 6) de un milion de ori. Numărul de aruncări nu are nici o influență.
 

Crios339

Well-Known Member
Dă Cu zarul de 1 milion de ori și s-ar putea să ai "ghinionul" să dai 1 (sau 6) de un milion de ori. Numărul de aruncări nu are nici o influență.
E o (mare) diferenta intre posibilitate si probabilitate: ce afirmi tu mai sus e posibil dar, foarte putin probabil. Avand in vedere numarul mare de jucatori, zile si fantani, cred ca problemei i se aplica niste legi din statistica. Estimarea statistica a unui fenomen e cu atat mai precisa cu cat numarul de incercari e mai mare
 
Sus